Jan Nieuwenhuizen Segaar -kunsthandelaar in ruste, springlevend als kunstliefhebber-

In Parijs was in december 2016 een tentoonstelling van deze drie kunstenaars, Gillet, Maryan en Pouget
met wie ik in mijn zaak Galerie Nova Spectra, den Haag 1960 - 1995  vele éénmans tentoonstellingen heb gehouden.

Hiernaast staat de omslag van de catalogus bij galerie Guigon in Parijs.omslag
Naast schilderijen en werken op papier is er veel documentatie aanwezig.

 

 

 

Hier 2 voorbeelden van werk van Gillet, die ik heb leren kennen door Jean Pollak van galerie Ariel en Gildo Caputo van galerie de France in 1960, evenals Maryan trouwens. 

Pouget was een kunstenaar bij Pollak.

Gillet, 1924 – 2004, geboren te Parijs voelt zich Expressionist, zijn werk evolueert van abstract naar figuratief met dikwijls een spottende kijk op de mens.

Het leven van een kunstenaar vangen in enkele foto’s is onmogelijk. Hier zijn 2 voorbeelden:

“Piedro di Luna”(chassé d’Avignon) uit 1979 ,maat 80x211 cm, dit schilderij heb ik verkocht aan een goede klant in de U.S.A.

image003

 

 

 

 

 

 


En hieronder door Gillet “Le Hibou” uit 1952, een olieverf op triplex, maat 81 x 60 cm.

image005

Verwant aan Cobra. Ik heb het van Gillet zelf gekocht, hij gunde me dat werk en het past ook zeer goed in mijn verzameling met veel werken door Cobra kunstenaars.

Dat is mijn lot van hartstochtelijk verzamelaar die zeer goed op de hoogte is welke werken van mijn kunstenaars tot het eerste echelon behoren. Je wordt als het ware gedwongen ze te kopen, de enige hinderpaal is af en toe het aankoop bedrag. Ook in mijn zaken heb ik altijd voor een kwalitatief goed werk gewoon wat meer betaald. Op den duur loont dat altijd en je hebt al die tijd ook het genot als je er naar kijkt, belasting vrij.

Maryan 1927-1977 kocht ik ook al vanaf 1960, toen ik mijn zaak begon, bij de galerie de France. 

Geboren in Polen zit hij tussen 1939 en 1944 in concentratiekampen in Polen en Duitsland. Hij wordt zelfs gefusilleerd maar weet het er toch levend van af te brengen door zich voor dood te houden in de stapel lijken. Na vluchtelingen kampen in Duitsland en 3 jaar verblijf in Israël, (academie) vestigt hij zich in Parijs. In 1962 vertrekt hij naar New York, waar hij in 1977 overlijdt.

Hij was een echte éénling, en zeer gewaardeerd bij zijn collega’s. Na enkele gemengde expo’s houd ik in 1966 een éénmans tentoonstelling met catalogus, 12 schilderijen uit de jaren 1956 t/m 1966 afgebeeld in lichtdruk. Hieronder een afbeelding van een schilderij uit die catalogus.

maryan 1958 compositie ov/dk 100x81 cm

Hij was goed bevriend met Gillet en in de jaren 70 logeerde hij dikwijls bij Gillet in Sens, na zijn verblijf in Spanje, waar hij o.a. de stieren schilderde, in zijn vertaling.

 

Daar heb ik hem ook weer ontmoet, tekenend in de witte kamer daar, ik voeg een foto toe waar ik een keuze maak uit zijn werk om er later een tentoonstelling mee te maken in den Haag. Door de warme zomer heb ik de lid tekens van zijn schot wonden in zijn rug gezien.

 

Daar in Sens zaten we buiten onder de boom, in gezelschap van Gillets ezel Tito?, te praten over zijn manier van schilderen, hij wist nooit waarom hij schilderde zoals hij deed wat ik wel eigenaardig vond, maar uitleg heb ik nooit gekregen. Hij zei “ik heb mijn verhaal al verteld in mijn werk!”

wordt vervolgd..